Saturday, February 20, 2010

Valentine's day..fikir-fikirkanlah.....


Seperti biasa, Valentine’s Day datang lagi. Maka berbondong-bondonglah pasangan-pasangan kekasih di seluruh dunia meraikan perayaan ini tidak terkecuali negara kita.
Seperti yang dijangka, ramailah pasangan muda-mudi Islam yang ditangkap dalam operasi membanteras maksiat yang dilakukan oleh pihak berkuasa agama Islam negeri.

Berbagai alasan diberi namun bagi saya semua itu hanya untuk menurutkan nafsu yang sedang beraja di dalam diri mereka. Selain itu, tidak terhitung juga anak-anak luar nikah yang dihasilkan sempena perayaan ini akibat seks luar nikah. Kebanyakan anak-anak luar nikah ini dihasilkan pasangan muda mudi Islam.

Apabila bayi-bayi ini dilahirkan adayang menyerahkan kepada pihak berkenaan, namun yang lebih tragis ada bayi ini yang dibuang di merata-rata tempat. Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kes pembuangan bayi yang sudah dihurungi semut. Kes ini mendapat reaksi yang pelbagai daripada segenap lapisan masyarakat yang marah dengan tindakan itu termasuk pemimpin negara sendiri.

Namun kita tidak pernah meletakkan diri kita did lam situasi si pembuang bayi itu yang mungkin berada dalam keadaan keliru, takut dan macam-macam andaian lagi yang muncul. Mungkin jika si pembuang bayi itu mempunyai anak luar nikah masyarakat akan memandang serong kepadanya. Mungkin sebab itu dia melakukan tindakan tidak berperikemanusiaan itu kerana takut dengan pandangan serong masyarakat.

Bagi saya sekiranya si pembuang bayi ini mahu bertaubat dan kembali ke pangkal jalan, masyarakat perlulah memberi sokongan bukannya mengutuk atau mengejinya. Berilah bimbingan Islam kepada si pembuang bayi ini supaya mudah-mudahan Allah mengampuni dosanya.

Kepada para pimpinan negara pula, sudah sampai masanya pembangunan spiritual diutamakan ketika ini kerana selama 52 tahun kita mencapai kemerdekaan, kita telah ‘dikenyangkan’ dengan pembangunan material yang tidak berkesudahan. Mahukah kita melihat generasi muda kita yang akan menjadi pemimpin pada masa hadapan daripada kalangan penzina, pembuang anak, mat rempit dan lain-lain lagi.

Saya tidak sangggup membayangkan negara ini pada masa 20 tahun akan datang bagaimanakah keadaannya nanti. Akhir kata renungkanlah makna Surah Ali-Imran ayat 83 yang bagi saya adalah kunci penyelesaian kepada masalah kita pada hari ini.

83. Patutkah sesudah (mengakui dan menerima perjanjian) itu, mereka mencari lain dari agama Allah? padahal kepadaNyalah tunduk taat sekalian makhluk Yang ada di langit dan di bumi, sama ada Dengan sukarela ataupun terpaksa, dan kepadanya lah mereka dikembalikan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...