Tuesday, July 26, 2011

Alahai Filem Kita

Setiap kali saya melihat cerita-cerita Melayu di televisyen mahupun di wayang, semestinya ada adegan zina.

Saya bertanya pada diri sendiri, apakah bangsa saya ini dilahirkan untuk menjadi seorang 'dogol'.

Kemudian saya lihat di dada-dada akhbar, tajuk utama yang selalu dipaparkan adalah;

"Dirogol Teman Lelaki"
"Ayah Ditahan Kerana Sumbang Mahram"

Kebanyakan berita sensasi adalah berkaitan dengan zina.. Nauzubillah..

Ia telah menjadi fenomena bagi setiap penerbit filem untuk memasukkan adegan ini sebagai daya penarik bagi meningkatkan statistik penonton yang menonton filem terbitan mereka tanpa memikirkan kesan negatif hasil daripada perbuatan mereka kepada pembentukan masyarakat berakhlak. Jika tidak, mengapa hampir setiap hari saya asyik melihat adegan ini.

Dalam setiap perniagaan, tidak ada sesiapapun yang menyangkal keuntungan adalah penting. Walau bagaimanapun, setiap individu, kumpulan, masyarakat.. masing-masing perlu ada tanggungjawab sosial terhadap masyarakat sekeliling mereka termasuk seorang penerbit.

Mereka perlu ingat kebanyakan penonton yang melihat drama yang berbentuk sebegini adalah terdiri daripada golongan pelapis generasi akan datang.. iaitu daripada golongan saya, golongan muda. Golongan pemimpin masa akan datang.. pembentuk generasi akan datang.

Golongan ini sebenarnya masih berada di alam belajar. Alam untuk mencari pengalaman sebagai pegangan alam dewasa kelak.

Bagaimana kami hendak menjadi seorang baik, sekiranya kami asyik dihidangkan dengan filem-filem sebegini.

Kami yang melihat aksi-aksi zina ini kemudiannya akan menceritakan kepada rakan-rakan yang lain dan kemudian rakan-rakannya akan berceritakan aksi-aksi ini kepada yang lain.

Orang yang tidak mementingkan masa hadapan, hanya memikirkan tentang diri sendiri sahaja mungkin berkata mereka masih mempunyai pedoman daripada melakukan zina.

Adakah perkara tersebut benar? Berapa ramaikah yang melihat filem atau drama di wayang atau televisyen? Seorang? Sepuluh orang? Atau hanyalah seratus orang?

Atau mungkinkah beribu orang? Adakah mereka semua mempunyai pedoman yang kuat untuk tidak melakukan zina? Wallahualam.. Andai kuat pasti tiada kes-kes rogol/ sumbang mahram atau sebagainya akan hangat diperbincangkan.

Kita tidak perlu mengikut 'trend' filem-filem barat, jadilah seperti kita sendiri. Kita mempunyai pegangan dan budaya. Terbitkan filem berlandaskan agama dan budaya masyarakat kita.

Jangan kerana kesilapan kecil kita memberi impak besar kepada generasi pelapis seterusnya. Ingatlah, setiap apa yang kita lakukan sekarang akan dipersoalkan di Akhirat nanti.

Di usia saya yang akan mencapai 22 tahun ini, saya dan rakan-rakan segenerasi saya berharap supaya kami tidak menjadi seorang penzina dan penakut seperti yang dikatakan oleh Norden Mohamen dalam artikelnya "Mengapa Kita Terbeli Ketakutan."

Doakan kami insan yang lemah mampu menjadi Muslim yang baik. Insya-Allah. Jangan jadikan generasi kami generasi yang mengalami keruntuhan akhlak. Bentuklah generasi kami menjadi generasi yang berpandukan syariat Allah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...